Blues – en av musikens grundpelare

En av den moderna musikens grundpelare är bluesen, som uppstod i Mississippideltat i slutet av 1800-talet. Alltifrån dagens pop-, rock och jazzmusik baserar sig på just bluesen. Från allra första början fungerade bluesmusiken som upplyftande sånger medan man arbetade ute på fälten i Mississippideltat. Vartefter musiken började skrivas ned som noter övergick stilen till att bli mer strukturerad och kommersiell.

2 miljoner exemplar

Ett avgörande ögonblick för bluesmusiken var när bluesartisten Mamie Smith gav ut låten Crazy Blues vilken såldes i över 2 miljoner exemplar. Detta var en extremt hög siffra i dåtidens skivförsäljning. Skivan räknas som världens första bluesskiva med en svart artst som sjöng. Inom blues kan en mängd olika instrument användas, men många skivor använder bara gitarr och sång. Munspel är även ett kännetecken för musikstilen och är ett av de instrument som spelat stor rollt för att marknadsföra blues som en egen musikstil. Munspelet har ofta använts för att illustrera ånglokets ljud och rytm.

Om sorg och vardagsproblem

Texterna i bluesmusiken kännetecknas än i dag av att nästan alltid handla om vardagens utmaningar och själva ordet “blues” kommer från uttrycket “feeling blue” som kan översättas med “nedstämd” eller sorgsen. Tonerna som används brukar återspegla allt ifrån ylande, gråt och sorgsna klanger och mycket av rytmen härstammar från samma akustiska ljudbilder som förekommer bland maskiner och arbete ute på fälten. Blues återspeglar inte bara en ledsen känsla utan kan även gå i dur och musikstilen är otroligt flexibel för att passa i de flesta sammanhang. Det går att höra blues kort och gott överallt, men musiken passar oftast bäst i lite nedsläckta sammanhang, i exempelvis en bar eller varför inte när man går på bowling med kollegorna efter jobbet.

BB King

En av de största bluesartisterna är BB king som hade stora framgångar i mitten på 50-talet. Han föddes just i bluesens födelseort Mississippi 1925 och dog så sent som 2015. Däremellan hade han en fantastisk karriär som började i en av alla gospelkyrkor som fött fram så många talangfulla vokalister. Bara 12 år gammal, köpte han sin första gitarr och vägen från gatan som gatumusikant in i de finare salongerna var krävande men gick relativt snabbt. BB king spelade in massor av skivor och kunde ha upp emot 300 spelningar per år, vilket ledde till att han under sin karriär genomförde över 15 000 föreställningar, en imponerande bedrift minst sagt. Några av hans mest kända skivor är:

  • Singin’ the Blues (1956)
  • Blues in My Heart (1962)
  • Easy Listening (1962)
  • B.B. King (1963)
  • King of the Blues: 1989 (1988)
  • There Is Always One More Time (1991)
  • Blues on the Bayou (1998)
  • Reflections (2003)
  • B. B. King & Friends: 80 (2005)
  • One Kind Favor (2008)