Visste du det här om ABBA?

ABBA bildades 1972 av Björn Ulvaeus, Benny Andresson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. De var aktiva fram till 1983 och tog därefter en paus på obestämd tid. De lade aldrig ner gruppen, utan bara satte den på is och satsade på egna projekt och saker ihop med andra. Gruppen har blivit Sveriges absolut största musikexport någonsin med 400 miljoner sålda album och framgång i alla världsdelar. I USA och Australien blev publiken dessutom helt galna i ABBA.

Gruppen räknas dessutom som en av de tio största grupperna i hela musikhistorien. Gruppens sista album innan den långa pausen, The Visitor, kom 1981 och just det albumet blev världens första album att tryckas på CD. Tyvärr fick Billy Joel förtur till själva skivhandeln, så de var inte först ut i butik.

Genombrottet

ABBAs genombrott internationellt kom 1974 i Eurovision Song Contest som de vann med låten Waterloo. Låten blev en stor internationell hit och hamnade som bäst på en sjundeplats på den amerikanska Billboardlistan. I Sverige och i flera andra europeiska länder blev den en listetta. Under den här tiden var det proggen som gällde i Sverige och ABBAs musik mättes med misstro och hånades. Det hette att de spelade för barn och att deras något iögonfallande scenklädsel var alldeles för plastig och fel. De var omoraliska och gjorde en allt för kommersiell musik som fick en motpol i en antikommersiell rörelse inför Sveriges tur att anordna ESC 1975. Den här antikommersiella folkfronten fick stöd av kulturnämnden i Stockholms Stad, Kulturrådet, Sveriges Radios producentförening och av andra musikerorganisationer.

Upprättelsen

Att en folkrörelse försökte motarbeta och dämpa gruppens influenser hjälpte inte. Året efter, 1976, skulle de släppa sin nya låt “Dancing Queen”. Detta gjordes i TV den 18 juni under en gala som var tillägnad Kungen och hans blivande brud Silvia, som dagen efter skulle bli svensk drottning. Det gav reklam och tyngd åt gruppen och våren efter, alltså 1977, tog “Dancing Queen” förstaplatsen på Billboardlistan i USA. Kritikerna hade tystats.

Kläder och sminkinfluenser

ABBA har lämnat avtryck över hela världen och har även varit omtalade och spelade i ett flertal olika filmer. I den australiensiska filmen “Priscilla, öknens drottning” mimar några glamorösa dragqueens ute på turné till gruppens låtar. Med mycket smink , påkostade och vackra klänningar och med stor aptit på livet reser de genom Australien.

Även idag spelas ABBA-låtar på fester och uteställen och för att få den rätta looken till din festklädsel kompletterar du med ögonskugga, läppstift och andra produkter av bra kvalitet, så att du absolut blir kvällens Dancing Queen.

Återförening

Gruppen träffades igen härom året för att göra ny musik tillsammans och det resulterade i två låtar. Planerna var även att medverka och presentera en av låtarna i ett TV-program producerat av NBC och BBC, men det ställdes in. Om de nya låtarna kommer detta året eller nästa är det ingen som vet. Även en turné planeras, men inte med gruppens medlemmar på scen utan med avatarer, så kallade abbatarer som ska se ut som medlemmarna gjorde på 70- och 80-talet.