Fem covers som är mer kända än originalet

Covers är ett sätt för artister att göra en redan existerande låt till sin egen. Ibland fungerar det så bra att coverversionen blir mer populär och minnesvärd än originalet, till den grad att många lyssnar på den utan att ens känna till att låten är en cover. Här följer fem exempel på låtar där coverversionen överglänst originalet.

I will always love you

“I will always love you” blev en megahit då den spelades in av Whitney Houston till filmen Bodyguard år 1992. Originalversionen från 1974 är mindre känd, trots att den skrevs och framfördes av ingen mindre än countrylegenden Dolly Parton. Partons version är enkel men smäktande, medan ett mer soulaktigt sound och Houstons kraftfulla pipa transformerade låten till den mäktiga powerballad världen idag främst känner den som.

All along the watchtower

Jimi Hendrix släppte sin tolkning av “All along the watchtower” endast ett halvår efter att Bob Dylan släppt originalversionen av låten. Om Dylans version är en trätoffla – enkel, rustik och något gammalmodig – är Hendrix cover snarare en vagabond shoemakers-sko – modern, stilsäker och detaljrik. Coverversionen blev en topp 20-succé 1968, och till och med Dylan själv föredrog den framför sin egen version, och det är i stil med den som han själv numera framför låten live, som en hyllning till Hendrix.

Girls just wanna have fun

“Girls just wanna have fun” blev Cyndi Lauper’s genombrott när hon släppte låten som singel 1983. Låten blev en stor hit med sitt lekfulla sound och “girl power”-budskap. Vad få vet är att den först framfördes av en man, Robert Hazard, som även skrivit låten. Hans version spelades in 1979, dock endast som en demo. Hazards version är mer rockigt ösig och innehåller en extra vers som tagits bort i Laupers cover. I coverversionen har också några mindre ändringar gjorts i texten och ett korus lagts till. Den största skillnaden är nog ändå att originalversionen sjungs av en man och covern av en kvinna: med det i åtanke väcker det helt olika associationer att komma hem mitt i natten med förklaringen “girls just wanna have fun”.

Mickey/Kitty

Sångerskan Toni Basil hade en hit med “Mickey” 1981, men låten släpptes i sitt original 1979 av gruppen Racey, och den handlade då istället om “Kitty”. Förutom namnbytet ändrar Basils cover lite på vissa ställen i låttexten, men intressant nog behåller hon textraden “I’ll take it like a man”. I coverversionen har ett helt nytt korus också lagts till, som även är låtens intro.

Många svenskar minns säkert också Carola Häggkvists svenskskpråkiga version av “Mickey” från 1983.

Bette Davis eyes

“Bette Davis eyes” med Kim Carnes var den största hiten på Billboard-listan 1981. Låten var så framgångsrik att det sägs att skådespelerskan Bette Davis personligen tackade Kim Carnes för att ha återfört Davis till rampljuset. Låten härstammar dock egentligen från 1974 och sångerskan Jackie DeShannon, som också skrev låten tillsammans med Donna Weiss. Originalet och coverversionen kunde inte ha varit mer olika – DeShannons honungslena röst mot en jazzig, upptempo bakgrund och Carnes raspiga stämma till ett suggestivt synthigt sound kontrasterar mot varandra som dag mot natt.