Vilket är det viktigaste musikåret?

Varje år när nyåret närmar sig brukar olika medier summera det gångna musikåret och de flesta är nog överens om att 2019 knappast hör varken till de viktigaste eller bästa musikåren. Jan Gradvall föreslår att 1979 är det bästa musikåret någonsin. Men att någonting är bäst betyder väl inte att det samtidigt är det viktigaste? För att hitta det viktigaste musikåret får vi söka oss bakåt i historien.

Det viktigaste musikåret är den mest betydelsefulla byggstenen för hur musik låter idag. På samma sätt är spik en viktig komponent för att resa olika typer av byggprojekt. Byggmax.se är ett av nätets främsta byggvaruhus på nätet. Där kan du inte bara köpa spik utan i princip allt du behöver för allt från renoveringar till nybyggnationer.

Några kandidater

Låt oss titta på olika kandidater till de bästa musikåren. 1964 är till exempel en lämplig kandidat. Det var året då Beatles första gången landade i Amerika och slog igenom där på allvar. I kölvattnet av Beatles genombrott startades mängder av band i staterna. Om det inte vore för Beatles skulle musikhistorien såklart sett helt annorlunda ut. Beatles inflytande var enormt, men det går att säga samma sak om flera artister som kom före dem. Ta Robert Johnson till exempel. Bluesartisten vars låtskatt uppgår till inte fler än 27 inspelade låtar som spelades in mellan 1936-37. Om inte han hade satt foten i en inspelningsstudio 1936 hade det förmodligen ritat om musikhistorien ännu mer än om Beatles aldrig slagit igenom.

Det viktigaste musikåret

Jag föreslår att det viktigaste musikåret någonsin ligger ytterligare några decennier före Robert Johnson. Faktum är att vad som gör det till det viktigaste musikåret har mycket lite att göra med musiken som komponerades det året. Så vilket är det viktigaste musikåret någonsin? Det finns ett bra case för att säga att det var 1877, året då Thomas Edison uppfann skivspelaren.

När vi väl kom på hur vi kunde spela in musik förändrade det inte endast förutsättningarna för hur vi kunde lyssna på den – musik var ju fram tills dess någonting som bara kunde höras när den framfördes live. Med tiden förändrade inspelningsmöjligheten hela vårt förhållningssätt till musik, både hur den spelas och framförs. Det förändrade också helt förutsättningarna för kompositörerna själva. Det blev nu möjligt att sälja musik också till folk som inte kunde spela själva (musik såldes ju innan i form av noter) och marknaden blev mycket större. Behovet av att turnera blev likaså mindre vilket i förlängningen innebar att mer tid kunde läggas på själva skapandet. Med tiden skulle det bli möjligt att göra överdubbningar, det vill säga att lägga på fler instrument på redan gjorda inspelningar. Musik blev i och med det i någon mån helt frikopplat från framförandet.