Musik i vardagen

Att lyssna på musik är en del av mångas vardag. Således innebär detta att fler människor valt att använda streamingtjänster som gör det möjligt att lyssna på musik var man än befinner sig.

Streamingtjänsterna gör det möjligt att lyssna på musik via mobiltelefonen. Detta kan dock innebära att mobiltelefonerna snabbt kan förlora batteri. I sin tur innebär det att det alltid är viktigt att ha med sig sin iphone laddare så att man kan ladda telefonen var man än är.

Två av de populäraste musiktjänsterna som erbjuder streaming är Spotify och Apple Music. Om man ser till antalet prenumeranter på streamingtjänsterna så leder Spotify, men Apple Music har blivit alltmer populär den senaste tiden.

Ett svenskt företag

Spotify är ett svenskt bolag som grundades år 2008, men visionen är att deras kunder alltid ska kunna lyssna och få tillgång till musik oavsett var de befinner sig i världen.

Tjänsten gör det möjligt att skapa egna listor med musik som man gillar och användarna får tillgång till miljontals olika låtar. Listorna kan personerna sedan ladda ner till appen på mobiltelefonen och lyssna på när de inte har tillgång till internet. Detta gör det möjligt att även lyssna på musik via Spotify när man befinner sig på ett flygplan högt uppe bland molnen.

Det finns även möjlighet att lyssna på andras listor om man inte vill skapa sina egna. Det vill säga om man tycker om rock så finns det listor som redan är gjorda för detta. Det finns även topplistor där de mest spelade låtarna finns. De som tycker om ny musik kan också hitta de nyaste singlarna på en lista som heter “New Music Friday”.

Världens största musiktjänst online

De aktiva medlemmarna befinner sig inte endast i Sverige utan de finns världen över. Detta har gjort att Spotify sedan år 2015 har toppat listorna som världens största musiktjänst online. I mars år 2019 uppgick antalet aktiva användare till hela 217 miljoner.

En konkurrent till Spotify

En konkurrent som skapat en liknande streamingtjänst för musik som Spotify är Apple Music. Denna tjänst lanserades av Apple Inc år 2015, det vill säga sju år senare än Spotify. Apple Music lanserades i 100 länder för att ge så många som möjligt tillgång till tjänsten.

Trots att Apple Inc lanserades i så många länder har de inte lyckats att konkurrera ut Spotify än. En anledning till detta kan vara att Spotify erbjuder en gratis version av sina tjänster. Denna är dock begränsad och innehåller inte alla tjänster som de betalande kunderna får. Till skillnad från Spotify så erbjuder Apple Music inga kostnadsfria tjänster. Apple Music har endast en tremånaders kostnadsfri period men när denna är slut så måste användarna börja att betala för tjänsten.