Musikens roll i vårt känsloliv

Musik är en av de mest primala sakerna som finns. Så länge som människan har funnits har vi ägnat oss år musicerande i någon form. Både som renodlad underhållning och i ceremoniella sammanhang. Steget är inte långt från dagens skogsrejv till stenåldersmänniskornas protoreligiösa ceremonier där det trummades på trästockar och schamanen dansade sig till trans. Det beror till stor del på att musik och rytmer är bra på att skapa och väcka känslor. Rätt musik vid rätt tillfälle kan lyfta det till nya höjder, medan fel musik kan göra tvärtom. Du som någon gång sett en skräckfilm vet vad vi talar om. De flesta behöver bara höra dum-dum-dum-dum från Hajen-filmen för att instinktivt dra upp fötterna och slippa få dem avbitna.

Musik vid viktiga tillfällen i livet

Vid ceremoniella tillfällen spelas det ofta musik som har betytt något för de personer som är inblandade i händelsen. Det kan röra sig om dop, bröllop eller begravningar. När det gäller det senare har du goda möjligheter att själv välja vad som ska spelas när det är dags för din sista vila. Precis som att du skriver ett testamente kan du förbereda ditt Vita arkiv, din önskelista inför hur din begravning ska se ut. Genom att ta kontakt med en bra begravningsbyrå, som till exempel lova begravning, kan du lämna över allt sådant och vara säker på att dina önskemål kommer följas. Eftersom musik är så kopplat till känslor kan du vara säker på att de personer som du har betytt något för i livet då också kommer knyta de sångerna till dig. När de hör dem spelas kommer de tänka på de fina minnen ni haft tillsammans, vilket gör att du kan leva vidare inne i dem.

Musik i kärlekslivet

Ett sätt att nyttja musik är att använda det när du dejtar. Här kan rätt musik verkligen skapa en stämning som kan verka till din fördel om du spelar dina kort rätt. Om du är hembjuden till någon och denne spelar Marvin Gaye och har tänt levande ljus kan du nästan vara säker på att kvällen kommer sluta bra. Det finns en anledning till att han har både guld- och silverplatsen på listan över sånger folk helst lyssnar på när de har sex. Det kräver dock viss eftertanke. Oavsett hur mycket du och den du umgås med älskar dödsmetall är Cannibal Corpse fel musik för en romantisk picnic i en park.

Många par har också något som de räknar som “sin sång”. Det är ett väldigt bra exempel på just musikens kraftiga känslomässiga kraft. Den sången är nästan alltid något som spelades vid ett viktigt tillfälle i inledningen av deras förhållande. Det kan handla om första kyssen, eller första gången bägge parter insåg att det fanns något värt att satsa på. Den sången blir sedan något som binder samman och kan skapa känslor av nyförälskelse när ni hör den. Det är en väldigt stark betingningsreflex. Så se till att den sång som blir er också är en riktigt bra låt.