Att köpa musikinstrument

Det är roligt att spela musik, både hemma och tillsammans med andra. Om du drömmer om att spela ett instrument, eller behöver köpa ett nytt, så kan det kännas svårt att veta vilket instrument du bör köpa. Du ska nu få tips på hur du kan tänka kring ett instrumentköp för att både du och plånboken ska bli nöjda.

Investering eller nöje?

Det finns instrument i alla prisklasser, och även nöjda kunder i alla prisklasser. Många nybörjare klarar sig med en saxofon, ett piano eller en cello för 3500 kronor och utvecklas med instrumentet; andra skulle aldrig köpa ett så billigt instrument. Till syvende och sist är det din ekonomi som styr. Men, om du har talang bör du hellre spara ihop och investera i ett instrument för 10 000 kronor, än att köpa första och billigaste – billigt kan bli dyrt. Instrument är som kläder, det är skillnad på att bara köpa en kofta och att investera i en snygg kofta från Busnel som håller både i utseende och kvalitet över tid. Om du är osäker på om du verkligen kommer att spela på ditt instrument kan du testköpa ett billigare. I annat fall bör du investera i ett bättre instrument, nytt eller begagnat. Ett dyrare instrument är en investering som håller över tid.

Akustiskt eller digitalt?

Nu för tiden kan du välja mellan akustiska och digitala musikinstrument: piano, fiol, trummor, cello, gitarr och harpa. Det finns för- och nackdelar med båda sorterna. Den digitala och tekniska utvecklingen har gått fram så mycket att ett digitalt instrument kan ge samma känsla (nästan, i alla fall) som ett akustiskt. Om du köper ett digitalt piano för 50 000 kronor får du självklart ett bättre piano än ett akustiskt för 10 000 kronor. Men, om du ska välja mellan två musikinstrument på samma prisnivå vinner, så gott som alltid, det akustiska. Ett akustiskt instrument har mer känsla och själ – förutom att det också är snyggare.

En fördel med ett digitalt instrument är att du väljer hur högt du ska spela genom volymkontrollen och möjligheten att använda hörlurar. Om du bor i en lägenhet eller en korridor, är ett digitalt instrument att föredra. En annan fördel med ett digitalt instrument är att du kan öva mycket, utan att det behöver påverka din hörsel. För att bli en skickliga musiker behöva du öva, traggla samma noter eller ackord om och om igen, och det kan underlätta att kunna träna med låg volym. Ett digitalt instrument är också mycket lättare att förflytta, särskilt när det gäller piano, cello och harpa. Det bästa är dock att gå till en musikaffär och att prova att spela på olika instrument. Köp inte första bästa, utan fråga både musikaliska vänner och personalen i musikaffären. Testa också både akustiska och digitala instrument för att se vilket som passar dig som person – ett instrument är inte bara ett ting, det blir till slut en vän!