Köp och sälj på nätet

Att sälja och köpa saker på nätet är vanligare och enklare än någonsin. Raden av köp- och säljsiter är nästintill oändlig och det är ett enkelt, snabbt och förhållandevis billigt sätt att nå ut med de saker man vill bli av med.

Ta hjälp av en sökmotor

Det finns en rad olika sökmotorer som hjälper dig att hitta olika annonser. En av de mest använda sökmotorerna när det gäller sökning av diverse annonser och auktioner drivs av företaget AllaAnnonser Sverige AB. Som användare kan du söka igenom de flesta av Sveriges annonsmarknader på en och samma gång. Företaget arbetar för att hjälpa säljare och köpare att hitta varandra och har utarbetat en lista på alla köp- och säljsidor som finns representerade på företagets hemsida allaannonser. Listan är grupperad från A till Ö och innehållet presenteras på ett objektivt och överskådligt sätt.

Driver du ett företag kan du välja att bli samarbetspartner. Du får då företagets logga samt en företagsbeskrivning på din annonssida. Ditt företag och dina produkter prioriteras också i sökmotorns resultatlista.

Det finns även sökmotorer som nischat sig på specifika branscher och/eller produkter; musikinstrument, kurslitteratur och övrig litteratur, kvalitetsprodukter, begagnade möbler från specifika företag, HiFi och stereo, båtar och båttillbehör, kläder och accessoarer, skor, hus och heminredning med mera. Det går att hitta i princip allt genom att använda sig av olika sökmotorer för olika ändamål. Därmed går det också att sälja (eller skänka) i princip allt.

Att skänka saker

Precis som det finns mängder av olika köp- och säljsiter finns det mängder av företag, föreningar och organisationer som tar emot prylar, kläder, möbler med mera och skänker dessa till bättre behövande. Exempel på sådana ställen är Myrorna som arbetar för att göra social nytta samt att skapa ett mer hållbart samhälle genom återanvändning av prylar. En annan organisation som också gör mycket nytta är Stadsmissionen :www.stadsmissionen.org som arbetar för att motverka utanförskap. Även Barnmissionen arbetar förebyggande för att motverka utanförskap och för att stödja flyktingbarn från olika delar av världen. Du kan skänka kläder, skor, pengar eller välja att bli fadder.

Företag som inriktat sig mer på möbler och prylar är exempelvis Bjussa.se, Bortskänkes.se och Erikshjälpen.se. Även Röda Korsets större butiker tar emot möbler och mer skrymmande inredningsdetaljer. Vill du köpa eller sälja begagnade kläder och skor som är i fint skick kan du exempelvis vända dig till Sellpy.se. Företaget skickar hem en eller flera så kallade Sellpypåsar som gör det enkelt för dig att sortera och skicka in kläder och accessoarer du inte längre behöver eller kan ha. Kravet är att de ska vara rena och hela.

Tips på hur du får sålt dina prylar

  • Gör inte allt på en gång: börja med EN garderob, ETT köksskåp eller EN besticklåda.
  • Fotografera: det går utmärkt att använda mobilkamera, men se till att fotografera i bra ljus och gärna både helbild och i detalj. Lägg lite krut på bilderna!
  • Utforma annonsen utförligt: storlek, inköpsställe, färger, mönster, passform, pris etc.
  • Var nåbar: väljer du att lägga ut saker till försäljning behöver kunden kunna nå dig, antingen via mejl alt. telefon.