Kläder och musik

Att helhjärtat gå in i en musikstil innebär ofta inte bara att man spelar eller lyssnar på den specifika musikstilen. Ofta köper man ett helt livsstilspaket där såväl kläder som frisyrer ingår som en naturlig del, antingen på heltid eller också när man besöket konserter eller ställer sig på scenen med sitt band. Countrymusiker kör på sin Westernstil med cowboyhatt och jeanskläder medan hiphoppare inspireras av prålig gangsta- och pimpattribut med mycket guld och prål. Oavsett vilken musikstil man är intresserad av finns det alltid en klädstil att antingen gå all in i, eller låta sig inspireras av.

En Synthare känner man till exempel igen på långt håll på de svarta kläderna, kajalen runt ögonen och den sneda luggen, medan deras svurna fiender i hårdrockslägret förvisso ofta, men inte alltid kan ha svarta kläder. Håret är ofta längre och dödskallar som symboliserar död eller våld är inte helt ovanliga. Givetvis beroende på genrer inom hårdrocken. Där ryms också delar av glamrockarna som använder sig av platåskor och som namnet antyder glammiga och glänsande kläder och olika typer av smink. De som gick längst i just sminksammanhang under 80-talets glamperiod kan nog anses vara Kiss med sina karaktäristiska ansiktsmålningar som skapar karaktärer som Starchild, Demon, Spaceman eller Catman. Olika typer av kläder kan köpas, exempelvis på Gina tricot med en rabattkod och användas som de är eller göras om för att passa sitt syfte. Som hårdrockare kan du köpa en vanlig skinn- eller jeansjacka och sy på nitar eller tygmärken med dina favoritband och som punkare är det bara att plocka fram saxen och börja klippa.

Oftast finns det också en historia bakom klädstilen som kopplas till musiken. Såväl punken som hårdrocken har i mångt och mycket låtit sina stilar inspireras från bög- och fetischklubbar med läder och nitar som självklara attribut, vilket i punkens fall delvis finner sin förklaring i att Sex Pistols manager Malcom Mclaren faktiskt drev en sexbutik i London där punken sägs ha sin vagga. Det finns också olika tolkningar av varför punkarna klär sig i trasiga och utslitna kläder. En tolkningen är att det var ett sätt att göra uppror mot arbetslöshet, fattigdom och misär, genom att klä sig i sopor då man ändå betraktades som sopor. En annan är att många av de tidiga punkarna helt enkelt lagade sina kläder med säkerhetsnålar för att de inte hade råd att köpa nya.

Oavsett om en klädstil kopplad till en musikstil beror på fattigdom eller inte så riskerar den att förvandla fult till fint. När grungeband från Seattle började använda Converseskor så var det helt enkelt för att det var billiga sneakers, men ju större musik- och klädstilen blev desto dyrare blev också skorna.