Charlotte Perrelli – från dansband till mångsysslare

En blivande stjärna föddes i Oktober 1974 i Hovmantorp utanför Växjö. Det som krokigt skulle bli började tidigt, redan 1987 som sångerska i det lokala dansbandet Bengt-Ingvars. Senare ändrade de namn till “Bengt-Ingvars med Charlotte”. 1992 blev hon sångerska i dansbandet Kendix och två år senare 94-97 i Anders Engbergs. Melodifestivaldebut gjorde hon 1995 då hon körade för Björn Hedström från Anders Engbergs.

Riktigt känd blev hon när hon började sjunga i dansbandet Wizex 1997 och året efter fick bandet en Grammisnominering i dansbandsklassen. 1999 vann hon Melodifestivalen med låten “Tusen och en natt” och var en av förhandsfavoriterna inför Eurovision Song Contest som det året gick av stapeln i Israel. Perelli vann. Det året valde hon att lämna Wizex för att satsa på sin solokarriär, som närmade sig allt mer pop och disco. Hon turnerade utomlands i flera länder, Japan bland annat.

Inte bara musiken lockade, 2003 och 2004 var hon programledare för Melodifestivalen, men hon hann ändå stoppa in en turné med “Rhapsody in Rock” med Robert Wells, kompositören och pianisten, samt countrysångerskan Jill Johnsson. 2003 var även året hon gifte sig med Nicola Ingrosso, och vid bröllopet tog de hans mors flicknamn Perrelli. Tidigare hade Charlotte hetat Nilsson. 2004 var stressigt, för som om Melodifestivalen och en turné inte var nog blev hon även programledare för ett musikprogram hos TV4.

2005 lanserade hon en hudvårdsserie, “Perrelli by Charlotte Perrelli”.

2006 var det sommarprat i radio och en roll som Belle i musikalen “Skönheten och Odjuret” på Göta Lejon. 2008 vann hon återigen Melodifestivalen med låten “Hero”, men stod sig inte riktigt i konkurrensen i Eurovision Song Contest, utan hamnade på 18:e plats. Samma år var hon gästdomare i Idol och under de två efterföljande åren, 2009-10 var hon domare i Talang och medverkade även i ett släktforskningsprogram. 2010 släppte hon även en bok om träning.

2012 var det dags för Melodifestivalen igen, men det gick inget vidare, sedan hade hon huvudrollen i musikalen “Evita” på Malmö Opera. Två år senare hade hon samma roll i samma musikal fast på Göta Lejon. 2015 satte hon upp en egen show på Grand Hotel, “Tusen och en natt”, och 2017 kom hon sist i sin deltävling med egenskrivna låten “Mitt liv”.

Det finns oerhört mycket att säga om denna folkkära artist och allt hon har gjort. Hon har ett finger med i det mesta, från musik, träningsböcker, skönhetsprodukter och kläder. I samarbete med kids brand store har hon och hennes två äldsta söner dessutom tagit fram ett klädmärke för coola och tuffa kids.

Nu har hon precis som så många andra kändisar kommit med en självbiografi, något som inte har varit självklart alls, berättar hon för Expressen i en intervju. Hon är 44 år och mitt i livet, så det kommer säkert mycket mer projekt, musik och produkter för den som inte kan få nog av denna energiska och ambitiösa artist.