Klassisk musik och konstmusik

Att klassik musik bara hör kultureliten till är förstås ingenting annan än en skröna. I själva verket lyssnar nog de flesta av oss mycket mer på klassisk musik än vad vi kanske är medvetna om. Har du till exempel tänkt på att den största delen av nyproducerad filmmusik idag är spelad av en hel, eller i alla fall delar av en symfoniorkester, och faktiskt i essens är att beteckna som klassisk musik. För att inte tala om hur mycket klassisk musik som spelas på TV och radio – bland annat under reklaminslag eller i rent redaktionellt material. Det är helt enkelt bra mycket vanligare än man kanske tror, och faktum är att människan har lyssnat på vad som i folkmun kallas för klassisk musik i över 300 år, och självklart håller en sådan lång tradition i sig på ett eller annat sätt, och resonerar på något vis i oss.

När det som kallas för klassisk musik skrivs och produceras idag, benämns den ofta som konstmusik. Det här är egentligen exakt samma sak, men det är helt enkelt ett sätt att skilja på huruvida musiken är ny eller gammal.

Var kan man höra inspelad klassisk musik?

Var ska den som vill sätta sig in i klassisk musik vända sig egentligen? Det som är både underbart och knepigt är att det finns sådana oerhörda mängder musik att ta del av inom det klassiska, och det här kan både vara spännande och lite avtrubbande. Var ska man egentligen börja? En bra start kan faktiskt vara att lyssna på radio! P2 spelar klassisk musik nästan hela dagarna, och där får man utöver varierad och spännande musik också lite sammanhang och bakgrundsinformation från radions presentatörer.

Hör du någonting du tycker lite extra om på radion kan du sedan leta upp sagda verk på Spotify. Där finns mängder av klassisk musik, i massa olika tappningar av olika dirigenter och orkestrar. Du kan helt enkelt lyssna tills öronen blöder!

Var kan man lyssna på klassisk musik spelad live?

När det kommer till att lyssna på klassisk musik i Stockholm är man förpassad primärt till två platser: Konserthuset intill Hötorget och Berwaldhallen i närheten av Gärdet. Här spelas regelbundet konserter med klassisk musik, men boka biljetter god tid i förväg – det är väldigt populärt!