Mozart 260 år

År 2016 fyllde Wolfgang Amadeus Mozart inte mindre än 260 år! Oj, vad gick han på diet, kanske du tänker nu? I själva verket var det förstås 260 år sedan han föddes.

Mozart kom från Salzburg i Österrike och levde större delen av sitt vuxna liv i Wien, där han också dog, bara drygt 30 år gammal. Han är vida känd som en av de absolut med geniala och inflytelserika kompositörerna i världshistorien, och skrev sina första verk när han redan var fyra år gammal. Hela hemligheten bakom Mozarts oerhörda geni må aldrig avslöjas till fullo, men en viktig faktor har slagits fast att vara den oerhörda disciplin som hans far utövade över honom. Han spelade och övade oerhört många timmar per dag redan från att han var tre år gammal, och turnerade Europa runt för att spela piano för kungligheter i egenskap av ett musikaliskt underbarn, när han var så ung som fem år gammal. Även om han föddes med oerhörd och gudabenådad talang, var en stor del av hans färdigheter förstås betingade av hård och sträng övning i väldigt, väldigt många timmar.

Mozart är inom populärkulturen mest känd genom filmen “Amadeus” som vann flera Oscars när den kom ut på 90-talet. Den kretsar kring den senare delen av Mozarts liv och hans påstådda konkurrens och konflikt med hovkompositören Salieri – en konflikt som dock påstås vara påhittad, och alltså aldrig ha ägt rum i verkligheten – i alla fall inte i den utsträckning som den beskrivs i filmen.

När Mozart 2016 fyllde 260 år sköt försäljningen av skivor med hans verk i höjden, och han blev en av de bäst säljande “artisterna” det året.